Tilanneälykäs luottaa myös itseensä
Suorituskyky, mittaaminen ja palautuminen
Pippa Laukasta kertonut Minä johdan -juttu (KL 28.11.) rinnasti urheilun ja työelämän. Liikunnan ja ravinnon merkitys hyvinvoinnillemme on kiistaton tosiasia. Olen myös samaa mieltä siinä, että ajattelu ja toimintamallit muuttuvat helpoiten muuttamalla käyttäytymistä. Urheiluanalogian soveltuvuus hyvän (työ)elämän ohjeistajana on kuitenkin parhaimmillaankin rajallinen, pahimmillaan vahingollinen.
Laukan ajattelua kuvaavat ”Urheilijalle tehdään laboratoriokokeita suorituskykyä ja palautumista mittaavia testejä, seurataan hyvinvointia. Sama toimintamalli sopii kenelle tahansa vaativissa johtotason tehtävissä.” ja ”Suomalaiselle tulee huono omatunto siitä, että pitää työssä tauon tai syö lounaansa rauhassa. Se on turhaa syyllisyyttä, koska yritysten pitäisi tunnistaa palautumisen arvo.” Lisäksi hän suositteli oman palautumisen seuraamista erilaisilla aktiivisuusmittareilla. Avainsanoja ovat siis suorituskyky, mittaaminen ja palautuminen.
Suoritus on tekemisen tulos. Sitä voidaan mitata: heitänkö keihästä 70 vai 80 metriä. Suorituskyky kertoo, että pystyn heittämään 75 metriä. Mitä mitataan silloin, kun mitataan johtajan tai työntekijän suorituskykyä ja miten kehon mittaaminen liittyy tähän?
Tilanneäly mittaamista fiksumpaa
Väitän, että tilanneälyn vahvistaminen on suorituskyvyn ja palautumisen mittaamista luontevampi tapa kohentaa aikaansaavuutta ja omaa hyvinvointia. Tilanneäly on tilanteeseen sopivaa tietoista toimintaa. Siitä on hyötyä kaikilla elämän eri osa-alueilla, erityisesti oman elämän hallinnassa.
Ihmisinä olemme luonnostaan varustettuja äärimmäisen hienoilla mittausvälineillä. Niitä ei kannata ulkoistaa teknologialle. Kuunnellaan ja ymmärretään mieluummin omia viestejä: milloin on nälkä, jano tai vessahätä, milloin väsyttää tai on virkeä, mikä on oma tunnetila. Näiden viestien kadottamisesta on syytä olla huolissaan. Teknologiaan turvautuminen etäännyttää meitä itsestämme. Luotetaan siis itseemme.
Työhyvinvointi ja työn aikaansaavuus syntyvät riittävästä autonomiasta, vuorovaikutuksen laadusta, hallinnan tunteesta, levosta ja vaihtelevuudesta.
Palautuminen
Urheilusuorituksen jälkeiseen palautumiseen kuuluu lepo, verryttely ja urheilujuoma. Miten työstä palaudutaan? Työstä ei tarvitse erikseen palautua, kun oivaltaa sen olevan osa elämää. Tilanneälykäs ihminen tasapainottaa elämässään työn, levon ja harrastukset. Hän antaa itselleen riittävästi aikaa myös joutenoloon ja tylsistymiseen.
Kun on aikaa ajatella, saattaa oivaltaa myös jotain uutta ja hyödyllistä.
Hyvää joulua toivottaen!
Juha