| Blogi

Oppimisen johtaminen yhdistää

Oppimisen johtaminen yhdistää

Johtaminen

Tietosanakirjan mukaan johtaminen on tavoitesuuntautunutta vuorovaikutteista sosiaalista toimintaa. Johtamisen avulla pyritään siihen, että joukko ihmisiä toimii paremmin ja tehokkaammin kuin ilman johtamista. Johtaminen on toimintaa, jossa on tarkoitus saada aikaan tuloksia ihmisten avulla ja ihmisten kanssa. Johtamisessa on keskeistä haluttujen tulosten saavuttaminen. Johtamisen tärkeitä toimia ovat tavoitteen asettaminen, toteutuneen tuloksen toteaminen ja niiden vertailu.

Johtajuuteen voidaan liittää lukuisia lisämääreitä, jotka painottavat tavoiteltua asiaa. On laatujohtamista, strategista johtamista, tavoitejohtamista, osaamisen johtamista, ympäristöjohtamista, prosessijohtamista jne.

Väitän, että tuloksellisinta johtamista on oppimisen johtaminen.

Uudistaminen

Maailma on aina muuttunut, vaikka mielellään näemme nykyhetken erityisenä. Sitä se onkin, mutta ei muutoksen itsenä johdosta. Voimme myös itse muuttaa maailmaa, ainakin joltain osin, ja koskaan ei tiedä, mitä pitkällä aikavälillä tapahtuu.

Asioiden muuttuessa on tärkeää, että itsekin kykenee muuttumaan. Mielellään ennakoiden. Pelkkä ylläpito ei riitä. Vaikka teemme tämän päivän oikeat asiat oikein, ei sekään riitä. Huomisen oikeat asiat ovat jotain muuta.

Perinteinen osaamisen ja suorituksen johtaminen eivät asioita uudista.

Osallistavuus ja dynaamisuus

Maailma on entistä pienempi ja ihmiset entistä tasa-arvoisempia koulutustason kasvun myötä.
Emme suostu olemaan käskytettäviä vaan haluamme osallistua sekä asioiden ajatteluun että tekemiseen. Osallistavuus on yhä tärkeämpää.

Autoritäärinen johtamistyyli ei tasa-arvoisessa yhteiskunnassa toimi. Minulla on visio, tehkää näin -ajattelu ei saa ihmisiä innostumaan.

Oppimisen johtaminen yhdistää

Oppimisen johtamisessa yhdistyy uudistaminen sekä dynaaminen osallistavuus. Siinä hyödynnetään ja tuetaan ihmisten erilaisuutta.  Siinä rohkaistaan ihmisiä luomaan yhdessä uutta, entistä parempaa tulevaisuutta. Se tukee myös inhimillistä kasvua.

Kuinka hyvä oppimisen johtaja olet?

Juha Koskinen