| Ajankohtaista

Varainsiirtoverolaki 1.1.2025 ja uudet Verohallinnon vero-ohjeet

Varainsiirtoverolaki astui voimaan 1.1.2025 ja muutos tuo uusia velvoitteita osinkoa jakaville yhtiöille

Varainsiirtoverolakiin tuli 1.1.2025 voimaan muutos, jonka mukaan osinkoa jakavan yhtiön on tehtävä varainsiirtoveroilmoitus ja maksettava vero, jos se jakaa osinkoa osakkeina tai muina arvopapereina, ns. in natura -osinkona.  Käytännössä tämä tarkoittaa, että yhtiön tulee ilmoittaa ja maksaa varainsiirtovero, kun se jakaa osinkona esimerkiksi liikeosakkeita tai kiinteistöyhtiön osakkeita.

Uutta! Käännetty verovelvollisuus varainsiirtoverotuksessa

Jos suomalainen osakeyhtiö jakaa osinkona arvopapereita, varainsiirtoveron maksamisesta vastaa yhtiö, ei osingonsaaja. Ulkomaisissa yhtiöissä osingonsaaja on edelleen vastuussa varainsiirtoveron maksamisesta. Tämä käännetty verovelvollisuus on keskeinen ero aiempaan käytäntöön ja korostaa tarkkaa suunnittelua tilanteissa, joissa varainsiirtoverovelvollisuus muuttuu osingonjaon muodon mukaan. Ulkomaisen yhtiön osalta tilanne on erilainen, sillä osingonsaaja on edelleen vastuussa varainsiirtoveron maksamisesta.

Vaikka varainsiirtoverovelvollisuus siirtyy yhtiölle, osingonsaajan näkökulmasta arvopaperina saatu osinko on veronalaista tuloa samalla tavalla kuin rahana saatu osinko. Verokohteluun vaikuttavat muun muassa osingon maksajan ja saajan profiilit sekä osingon jakamistapa.

Käännetty verovelvollisuus on keskeinen ero aiempaan

Uudet Verohallinnon vero-ohjeet 1.1.2025

Varainsiirtoverotukseen on tullut vero-ohjepäivityksiä vuoden 2025 alusta ja nämä muutokset vaikuttavat erityisesti yritysten toimintaan. Uusimmat Verohallinnon ohjeet, Muuna kuin rahana jaetun osingon verotus 1.1.2025 ja Varainsiirtovero arvopapereiden luovutuksessa 1.1.2025 tarjoavat täsmennyksiä ja tarkennuksia, joita on hyvä ymmärtää niin osakekaupoissa kuin arvopaperien luovutustilanteissa.

Tulevassa Ajantiedon koulutuksessa, Varainsiirtoverotus 2025 syvennymme näihin muutoksiin ja niiden käytännön soveltamiseen.

Yksi keskeisistä muutoksista koskee osakkeiden murto-osien luovutusta ja siihen liittyvää yhtiölainan huomioon ottamista. Uusien ohjeiden mukaan, jos luovutuksen kohteena on vain murto-osa esimerkiksi asunto-osakkeista, yhtiölainasta lasketaan varainsiirtoveroon ainoastaan siirtyvään murto-osaan kohdistuva osuus. Tämä tarkennus voi vaikuttaa merkittävästi veron laskentaan ja siten myös kauppojen suunnitteluun.

Kaupan purkaminen ja varainsiirtovero

Uudistetut ohjeet täsmentävät tilanteita, joissa suoritetun varainsiirtoveron palauttaminen on mahdollista. Jos kauppa on purettu tuomioistuimen päätöksellä tai sellaisella sopimuksella, joka täyttää tehokkaan luovutuksen purkamisen kriteerit, varainsiirtovero voidaan palauttaa. Näihin tilanteisiin liittyy kuitenkin olennaisesti vaatimuksia Verohallinnolle toimitettavista selvityksistä ja kirjallisista todisteista. Toisaalta, jos purkaminen ei täytä tehokkaan luovutuksen kriteereitä, varainsiirtoveroa ei voida palauttaa, ja purkusopimus katsotaan uutena luovutuksena.

Käytännössä voimaan astuneet varainsiirtoveroa koskevat muutokset korostavat huolellisen suunnittelun merkitystä yritysten liiketoiminnassa ja veroasioiden hoidossa. Uusien ohjeiden monimutkaisuus saattaa herättää kysymyksiä erityisesti tilanteissa, joissa sovelletaan useita erilaisia verosääntöjä. Tuleva koulutus tarjoaa asiantuntevaa ohjausta ja esimerkkien avulla selkeyttää näitä käytännön ongelmakohtia.

Asianajaja, partner Jaakko Klemettilä, HPP Asianajotoimisto Oy toimii kouluttajana. Jaakko on alansa huippuasiantuntija, joka on tunnettu syvällisestä osaamisestaan varainsiirtoverotuksen ja yritysverotuksen alueilla. Hänellä on vuosien kokemus aktiivisena asiantuntijana monimutkaisissa vero-oikeudellisissa tapauksissa.

Linkit Verohallinnon ohjeisiin:

Muuna kuin rahana jaetun osingon verotus, vero-ohje 1.1.2025

Varainsiirtovero arvopapereiden luovutuksessa, vero-ohje 1.1.2025