Liiton jäsenet ovat luottamuspulan johdosta vaihtaneet koko hallituksen. Toimitusjohtaja on irtisanoutunut ja YT-neuvottelut alkaneet. Avustusten saajan kirjanpito ja varojen käyttö sekä valvonta on pettänyt pahasti.
Helsingin Sanomien kirjoituksissa 12.2.2021 ja 13.2.2021 on tuotu esille Veikkausvarojen avustuksien ja tukien laaja väärinkäyttö. STEA:n (Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus) tarkastusraportti perustuu vuoteen 2018, vuosien 2017 ja 2019 tarkastukset ovat vielä kesken. Tähän mennessä Veikkauksen varoja on peritty takaisin 700 000 euroa. Nyt järjestökonsernissa syytellään toisiaan.
Kirjanpidossa on kolme perustehtävää, jotka ovat erilläänpitotehtävä, tuloksenlaskutehtävä ja hyväksikäyttötehtävä. Erilläänpitotehtävällä tarkoitetaan sitä, että kirjanpito erottaa kirjanpidon kohteen liiketapahtumat muiden talousyksiköiden tapahtumista. Y-tunnustarkastelu ja konsernihäkkyrän piirtäminen A4:lle on oiva tapa hahmottaa asioita. Järjestökonserneissa voi olla useita yhtiömuotoja kuten tässäkin tapauksessa säätiöitä, yhdistyksiä, osakeyhtiöitä. Hankkeita tulee ja menee. Yleisavustuksia ja kohdennettuja avustuksia haetaan ja niitä saadaan. Näiden kustannuspaikkakohtainen seuranta on pakollista ja talousasiantuntijan perusosaamista. Järjestökonserneissa on välillä hyvin monenlaista toimintaa, sekä yleishyödyllistä että veronalaista,
osin yrityksien kanssa kilpailevaa. Sisäiset laskutukset ja niiden oikeellisuuden tarkastukset vaativat asiaan paneutumista.
”Säätiö käytti varsinaiseen toimintaansa 5000 euroa mutta v. 2018 vain 60 euroa ja 58 euroa vuonna 2017. Säätiön tutkimustoimintaan ei ole käytetty varoja lähes ollenkaan”.
Sääntöjen mukainen toiminnan tarkoitus ja varsinainen toiminta ovat asioita, jotka on hyvä pitää kirkkaana mielessä. On selvää, että tämä sotku ei ole yhden ihmisen tekemä. Tämän laajuinen sekametelisoppa syntyy aikojen saatossa ja mukana on useita vastuuhenkilöitä.
Talousosaaminen kaipaa systeemistä osaamista
Se tarkoittaa kokonaisuuksien, niiden osien ja vuorovaikutuksien hahmottamista. STEA:n tarkastajat (Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus) toivat raportissaan esille monimutkaiset hallintojärjestelmät ja laskentajärjestelmien puutteellisuuden. Pilvipohjaiset tietojärjestelmät ovat tuoneet mukanaan uudenlaista osaamistarvetta. Kokonaisuuden hahmottamiseen, tiedon oikeellisuuteen, sisäisiin kontrolleihin ja prosessien järkevyyteen tulee kiinnittää huomiota.
Yksi sisäinen syyttely osui ulkoistettuun taloushallintoon. Se ei kuitenkaan muuta juuriongelmaa.
Tuntikirjauksien kyseenalaistaminen ei ole kirjanpitäjän asia, ja niiden vääristäminen on rikos. Oman talousosaamisen puutteista ei voi syyttää muita. Palkka- ja työaikakirjanpito vaatii erityistä ammattitaitoa ja osaamista. Tukien ja avustuksien kirjaukset pitää käydä läpi. Erityisesti johdon työtuntien kirjaamiseen ja poikkeavaan laskentaan tulee kiinnittää huomiota.
Harvinaisen monta moitittavaa asiaa on ilmennyt STEAN:n tarkastuksessa koskien saatujen avustuksien ja tukien käyttöä. Vastuussa olevien tulee käyttää enemmän aikaa oleelliseen ja tärkeään. Kokonaiskuvan hahmottaminen ja toiminnan kriittinen tarkastelu on aika ajoin tarpeen.
Talousosaamiselle on tarvetta ja kysyntää. Pidetään siitä entistä parempaa huolta.
Jaana Koskinen
Yrittäjä, toimitusjohtaja, HHJ Pj, KLT
jaana.koskinen (at) ajantieto.fi
Kirjoittaja on toiminut koulutusalan yrittäjänä kaksikymmentä vuotta, erityisalueena taloushallinnon koulutukset ja sitä ennen kahdeksan vuotta taloushallinnon vastuutehtävissä valtakunnallisessa tilitoimistoketjussa.