Kansainvälinen henkilöverotus – muuttuva lainsäädäntö ja asiantuntemuksen merkitys

Kansainvälinen henkilöverotus on jatkuvasti kehittyvä ja erityisosaamista vaativa alue. Lainsäädännön ja verosäännösten muutokset asettavat yrityksille ja asiantuntijoille haasteita, joiden hallitseminen edellyttää ajantasaista tietoa. Verotuksen oikeellisuuden varmistaminen ja mahdollisten sanktioiden välttäminen edellyttävät jatkuvaa seurattavuutta ja uuden oppimista. Koska aiemmin omaksutut käytännöt eivät välttämättä enää päde, uusien säännösten soveltaminen vaatii perehtymistä ja tarkkaa soveltamista.

Verohallinto julkaisi 29. tammikuuta 2025 päivitetyn ohjeen, Yleinen ja rajoitettu verovelvollisuus sekä verosopimuksen mukainen asuminen – luonnolliset henkilöt , jossa käsitellään ulkomailta Suomeen tulevien työntekijöiden verotusta. Ohje kattaa muun muassa yleisen ja rajoitetun verovelvollisuuden määräytymisen sekä verosopimusten vaikutuksen verotukseen. Erityisen keskeinen teema kansainvälisessä verotuksessa on niin sanottu kuuden kuukauden sääntö, joka liittyy ulkomaantyöskentelystä saadun palkan verotukseen. Tuloverolain 77 §:n mukaan ulkomailla tehdystä työstä saatu palkka on Suomessa verovapaata, jos työskentely ulkomailla kestää yhtäjaksoisesti vähintään kuusi kuukautta, eikä työntekijä oleskele Suomessa keskimäärin enempää kuin kuusi päivää kuukaudessa. Lisäksi työskentelyvaltiolla on oltava verosopimuksen mukainen verotusoikeus kyseiseen tuloon.

Näiden säännösten soveltaminen käytännössä on monimutkaista ja vaatii syvällistä asiantuntemusta. Oleskelupäivien laskenta Suomessa, tilapäisten poissaolojen vaikutus sekä työskentely useassa eri valtiossa saman komennuksen aikana voivat tuoda monimutkaisuutta verosuunnitteluun. Jokainen tapaus on yksilöllinen, ja verotuksen asianmukainen toteutus edellyttää tarkkaa harkintaa ja ajantasaista tietoa.

Ajantiedon järjestämä koulutus ”Kansainvälinen henkilöverotus – ajankohtaiskatsaus” tarjoaa kattavan katsauksen aiheeseen. Koulutuksessa syvennytään Verohallinnon päivitettyihin ohjeisiin sekä vuoden 2025 alussa voimaan tulleisiin uusiin säännöksiin. Osallistujat saavat tietoa muun muassa siitä, mitä kustannuksia työnantaja voi rajat ylittävässä työskentelytilanteessa korvata verovapaasti ja missä tilanteissa syntyy veronalainen etu. Koulutuksessa osallistujat saavat paitsi ajankohtaista tietoa myös käytännönläheisiä esimerkkejä siitä, miten kansainvälistä henkilöverotusta voidaan hallita tehokkaasti ja lainmukaisesti.

Koulutuksen asiantuntijana toimii johtava veroasiantuntija Taneli Lallukka Pääkaupunkiseudun verotoimistosta. Hänellä on laaja kokemus kansainvälisen henkilöverotuksen alalta, ja Taneli on ollut mukana laatimassa useita Verohallinnon vero-ohjeita. Koulutuksessa osallistujat saavat arvokasta tietoa ja käytännön ohjeita, joiden avulla kansainvälisen henkilöverotuksen haasteisiin voidaan vastata entistä varmemmin ja tehokkaammin.