CVTS, Yritysten henkilöstökoulutus
Henkilöstökoulutus-tutkimus julkaistiin 18.10.
Viiden vuoden välein toistuva eurooppalainen henkilöstökoulutuksen tutkimus perustuu vuoden 2015 tietoihin. Muutamia mielenkiintoisia havaintoja se Suomen osalta sisältää.
Pienet kirivät, suuret jämähtäneet
Kymmenen vuoden aikavälillä erot kurssikoulutukseen osallistuneiden määrissä pienten ja suurten yritysten välillä ovat merkittävästi tasoittuneet. Suurissa (yli 250 työntekijää) luku oli nyt 49% ja pienemmissä 40 % luokkaa. Pienissä kasvu oli ollut reipasta ja suuret olivat jämähtäneet paikoilleen.
Yli puolet ei osallistu
Kaikkien yritysten keskiarvo oli 44 %. Mikä tarkoittaa myös sitä että 56 % työntekijöistä ei osallistu mihinkään kurssikoulutukseen.
Vaikka osallistumisprosentit olivat kasvaneet, olivat tuntimäärät lievästi laskeneet. Keskimäärin koulutuksiin käytettiin vuodessa noin yksi työpäivä. Jos mukaan lasketaan vain koulutuksissa käyneet, saadaan luvuksi 19 tuntia per osallistuja.
Muuhun koulutukseen osallistuneiden määrissä oli selvästi kasvanut työn ohessa opiskelu 18,9% palkansaajista (kasvu 2010 – 15 +7 %-yksikköä) ja Itseopiskelu, etäopiskelu, verkko-opiskelu 17,3 % (kasvu 2010 – 15 +8,3 % yksikköä).
Kolme koulutuspäivää vielä kaukana
Tulokset herättävät ristiriitaisia ajatuksia. Kehitys pienissä yrityksissä oli ollut selvästi oikean suuntaista. Se on ilahduttavaa. Kaikkien osalta ollaan kuitenkin kaukana paljon puhutusta kolme koulutuspäivän suosituksesta.
Tilastojen valossa oppiminen on enemmänkin pakollinen paha kuin aito menestyksen tai kilpailuedun lähde. Toki erot eri yritysten välillä ovat varmaan suuret.
Miten yrityksillä on varaa siihen, että jatkuvasti muuttuvassa maailmassa yli puolet jää vaille koulutusta? Näin rapautetaan menestymisen edellytyksistä.
Koulutus ja oppiminen ovat monimuotoistumassa. Se on hyvä.
Toisaalta voi kysyä, kuinka vaikuttavaa on opiskelu työn ohessa tai itse- ja etäopiskeluna silloin, jos oppimiseen ei ole läheistä suhdetta.
Digitalisoituvassa maailmassa aito kohtaaminen on yhä tärkeämpää. Se antaa opin lisäksi myös iloa ja energiaa. Läsnä-oppiminen kuusi hyvää syytä.
Tulevaisuuden menestyjillä on nyt hyvä mahdollisuus rakentaa oppimisesta kilpailuetu itselleen.
#henkilöstökoulutus #henkilöstökoulutustilasto #CVTS5 #oppimisestakilpailuetu
Juha Koskinen
050 3424206