Reaaliaikainen digitaalinen taloushallinto:
Sähköiset tilaukset- ja toimitukset, osto- ja myyntilaskut ja eKuitit
Sivulle on koottu oleellisimpia digitaaliseen taloushallintoon liittyviä käsitteitä ja termejä. Tavoitteena on edistää taloushallinnon automaatioon liittyvää osaamista, helpottaa asiaan perehtymistä ja ennen kaikkea auttaa organisaatioita kehittämään automatisoimalla tilaus-, toimitus- ja laskutusprosesseja kuten sähköisten tilausten ja toimitusten sekä myynti- ja ostolaskujen sekä rakenteisten eKuittien käyttöönottoa.
Verkkolaskufoorumi /TIEKE
Verkkolaskufoorumi kehittää verkkolaskun käyttöä ja käyttöympäristöä Suomessa. Verkkolaskufoorumissa ovat mukana verkkolaskun käyttäjät, välittäjät ja ohjelmistotalot.
Yrityksen Digitalous -hanke
Yrityksen digitalous -hankkeen visiona 2030 on kansallinen, muiden pohjoismaiden kanssa yhteentoimiva talouden toimijoiden ekosysteemi. Siinä tilaukset, verkkolaskut, sähköiset kuitit ja yrityksen taloustiedot liikkuvat eri osapuolten välillä saumattomasti, reaaliaikaisesti ja turvallisesti. Tutustu ks myös tapahtumat. Hanke päättyy 31.12.2024.
https://www.yrityksendigitalous.fi/tapahtumat/
Valtiokonttori on Suomen Peppol-viranomainen.
Peppol on kansainvälinen verkosto, jonka avulla ostajat ja myyjät voivat välittää toisilleen standardimuotoisia sähköisiä liikeasiakirjoja, kuten katalogeja, tilauksia ja laskuja, suoraan järjestelmästä järjestelmään.
Valtio otti Peppolin laajennetun tilausprosessin asiakirjat käyttöön 1.4.2024.
Lue lisää: https://www.valtiokonttori.fi/peppol
CEN
Eurooppalainen standardisoimisjärjestö (European Committee for Standardization) on yksityinen voittoa tavoittelematon järjestö, jonka päätehtävinä on edistää eurooppalaista standardisointia. Suomessa verkkolaskustandardin julkaisun saa maksutta rekisteröitymällä SFS – Suomen Standardisoimisliiton kautta. Ks. SFS.
https://fi.wikipedia.org/wiki/CEN
https://www.cencenelec.eu/european-standardization/
Handi-toimittajaportaali
Valtiolle laskuttaminen ja kun käytössä ei ole järjestelmää, jolla tuottaa verkkolaskuja, verkkolaskujen luomiseen ja lähettämiseen on luotu Handi-toimittajaportaali.
Finvoice
Kansallinen verkkolaskuformaatti. Finvoice-verkkolaskukuvaus on suomalaisten pankkien määrittelemä.
Finvoice, E-lasku ja Suoramaksu ovat Finanssiala ry:n rekisteröimiä tavaramerkkejä. Versiossa 3.0 on huomioitu julkisten hankintojen sähköistä laskutusta koskevan direktiivin (2014/55) muutokset.
Finvoice on päivitetty vastaamaan SFS:n mallin vaatimuksia. Ensimmäinen versio Finvoice-sanomasta julkaistiin vuonna 2003.
https://www.finanssiala.fi/aiheet/verkkolaskutus-finvoice/#/
https://fi.wikipedia.org/wiki/Finvoice
Laki hankintayksiköiden ja elinkeinonharjoittajien sähköisestä laskutuksesta
Lakia sovelletaan hankintayksiköiden ja elinkeinonharjoittajien sähköiseen laskutukseen. Lailla pannaan kansallisesti täytäntöön sähköisestä laskutuksesta julkisissa hankinnoissa annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/55/EU, verkkolaskudirektiivi. Voimaan 1.4.2020.
Laki edellyttää, että suomalaisilla hankintayksiköillä (kunnat, valtiolaitokset, yms.) on velvollisuus vastaanottaa EU-standardin 16931 mukaisia verkkolaskuja. Samoin yrityksillä on oikeus pyytää laskut EU-standardin mukaisina.
https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2019/20190241
Laskumerkinnät, arvonlisäverotunnisteet ja verokoodit
Verohallinnon vero-ohje Laskutusvaatimukset arvonlisäverotuksessa
EU-maiden arvonlisäverotunnisteet
ALV-numero ja tarkistus
Arvonlisäverovelvollisuuden toteamista varten EU:n alueella on käytössä arvonlisäverotunniste eli ALV-numero. Kansainvälistä kauppaa käyvän yrityksen liikekumppani voi ALV-numeron avulla varmistaa yrityksen arvonlisäverovelvollisuuden.
ALV-tietojen vaihtojärjestelmä (VIES): Voimassaolevan VAT-numeron (ALV-tunnisteen) tarkistus:
https://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/?locale=fi
Verokohtelukoodit (VAT Tax Category Code) ja niiden käyttäminen verkkolaskulla (Tilisanomat-lehti 12.10.2021)
https://tilisanomat.fi/verotus/verokohtelukoodien-kayttaminen-verkkolaskutuksessa
PEPPOL-verkosto (Pan-European Public Procurement On-Line)
Peppol on kansainvälinen verkosto, jonka avulla ostajat ja myyjät voivat välittää toisilleen standardimuotoisia sähköisiä liikeasiakirjoja, kuten katalogeja, tilauksia ja laskuja, suoraan järjestelmästä järjestelmään.
Peppol-verkosto auttaa kaikkia yrityksiä pääsemään osalliseksi eduista, joita sähköisten liiketoiminta-asiakirjojen käyttäminen tarjoaa.
Valtiokonttori on virallinen OpenPeppol-yhdistyksen jäsen. Jäsenyyden myötä
Valtiokonttoriin perustettiin syksyllä 2022 Peppol-viranomaistoiminto.
Valtio otti Peppolin laajennetun tilausprosessin asiakirjat käyttöön 1.4.2024.
Lue lisää: https://www.valtiokonttori.fi/peppol
Peppol-verkoston sivusto:
Schematron-validointi
Schematron-validointi tarkoittaa verkkolaskujen tietosisällön tarkistamista. Sisällön tarkistus tehdään Schematron-validoinnin avulla. Laskujen rakenne tarkistetaan vuorostaan skeema-tarkistuksella. Rakenteen tarkistuksella varmistetaan, että verkkolaskun rakenne vastaa lähetetyn laskuformaatin muotoa.
Schematron-validointi on tehty yhteistyössä esimerkiksi Valtiokonttorin ja Verohallinnon kanssa.
SFS – Suomen Standardisoimisliitto
Euroopan komission tavoitteena on siirtyä julkisissa hankinnoissa sähköiseen laskutukseen.
Euroopan komissio tarjoaa pääsyn julkaisuihin SFS-EN 16931-1:2017 ja CEN/TS 16931-2:2017. Standardista SFS-EN 16931-1 on julkaistu täydennetty versio marraskuussa 2019. Ko. version tunnus on SFS-EN 16931-1:2017 + A1:2019.
SFS toimii julkaisujen latausalustana. Maksuttomat julkaisut vaativat sisäänkirjautumisen.
https://sales.sfs.fi/fi/index/tuoteuutiset/sahkoisenlaskutuksenjulkaisut.html.stx
Sähköinen laskutus julkisissa hankinnoissa
Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/55/EU sähköisestä laskutuksesta julkisissa hankinnoissa, sähköisen laskutuksen eurooppalaisen standardi.
Direktiivi edistää sähköisen laskutuksen käyttöönottoa julkisissa hankinnoissa, minkä ansiosta jäsenvaltioille, hankintaviranomaisille, hankintayksiköille ja talouden toimijoille koituu merkittäviä hyötyjä säästöjen, ympäristövaikutusten ja hallinnollisten rasitteiden kevenemisen muodossa.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=celex%3A32014L0055
TEAPPSXML
Kansallinen verkkolaskuformaatti. TeAppsin 3.0-versio tukee EU:n verkkolaskudirektiiviä. TEAPPSXML-kuvaus on XML:ään perustuva laskusanomaformaatti.
https://bix.tieto.com/#/teappsxml
Finvoice 3.0 – TEAPPSXML 3.0 vastaavuustaulukko https://www.finanssiala.fi/uutiset/finvoice-3-0-teappsxml-3-0-vastaavuustaulukko-paivitetty/
Verkkolasku
Verkkolasku on sähköinen lasku, jonka tiedot välitetään konekielisessä muodossa tyypillisesti XML-sanomana. Verkkolaskut ovat digitaalisia koko elinkaarensa ajan, liikkeeseenlaskusta arkistointiin.
Verkkolaskudirektiivi
Verkkolaskudirektiivi tuli voimaan 2014. Direktiivin myötä laadittiin sähköisen laskutuksen eurooppalainen standardi. Standardin valmistuttua jäsenvaltioiden tuli direktiivin mukaan varmistaa, että hankintayksiköt ottavat vastaan ja käsittelevät sähköisiä laskuja, jotka noudattavat uutta eurooppalaista laskustandardia.
Sähköisellä laskulla tarkoitetaan direktiivissä laskua, joka on laadittu ja vastaanotettu rakenteisessa sähköisessä muodossa, joka mahdollista sen automaattisen ja sähköisen käsittelyn.
https://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2018/20180256#idm45237815560336
Verkkolaskufoorumi
Verkkolaskufoorumi on puolueeton verkosto, joka kehittää verkkolaskusta ja sähköistä, raaliaikaista taloushallintoa Suomessa. Se kokoaa alan päätoimijat samaan verkostoon. Verkosto on toiminut vuodesta 2002.
TIEKE, https://tieke.fi/ edistää digitaalista ja reaaliaikaista taloushallintoa.
https://tieke.fi/palvelut/liiketoimintapalvelut/verkkolaskufoorumi/
Verkkolaskulaki
Verkkolaskulaki tuli voimaan 1.4.2020. https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2019/20190241
Verkkolaskuosoite
Verkkolaskuosoitteistossa on keskitetysti yritysten verkkolaskuosoitteet, jotka on toimitettu sinne automaattisesti suoraan verkkolaskun palveluntarjoajien (verkkolaskun välittäjien) järjestelmistä.
https://verkkolaskuosoite.fi/client/index.html#/info
Verkkolaskutilastoja
Valtion verkkolaskutilastoja – myyntilaskut, ostolaskut
Verkkolaskuvisio 2030
Verkkolaskuvisio 2030 on verkkolaskufoorumin jäsenten yhteinen näkemys tulevaisuuden digitaalisesta taloushallinnosta ja tarvittavista toimenpiteistä.
Ks. Youtube-video, Verkkolaskufoorumin syysseminaari 8.11.2023, esitys Tomi Rusi, Valtiokonttori.
Verkkolaskut termiopas muutos- ja kehitysehdotukset Jaana Koskinen jaana.koskinen@ajantieto.fi , p. 040 5693 500
Ajantieto Oy ei vastaa tietojen oikeellisuudesta tai paikkansapitävyydestä. Www-sivuilla on linkkejä ulkopuolisten tahojen ylläpitämille www-sivuille. Ajantieto Oy ei vastaa näiden sivujen sisällöstä eikä ko. sivuilla kerättyjen henkilötietojen rekisteröinnin lainmukaisuudesta. Ajantieto Oy:n sivustojen sisältämien tietojen kopiointi kokonaisuudessaan tai olennaisilta osiltaan on kielletty.