Yritysjohdon ykköshuoli liittyy osaamiseen – maailmanlaajuisesti
Tehdessäni taustatyötä uusien Ajantiedon palveluiden kehittämiseksi törmäsin alkuvuonna (Kauppalehti 22.1.2016) julkaistuun Conference Board -tutkimuslaitoksen globaalin toimitusjohtajatutkimuksen tuloksiin. Kymmenen kohdan haastelistan kärjessä olivat
Osaajien houkutteleminen tai pitäminen yrityksessä
Uuden sukupolven johtajien löytäminen
Molemmissa on kyse osaamisesta.
Rivien välistä kuitenkin paistaa vanhakantainen ajattelu. Ihan kuin valmiit osaajat olisivat jossain, kunhan heidät vaan löytää. Ei se niin mene! Osaamista syntyy oppimalla. Kukaan meistä ei ole koskaan valmis. Aina voi ja pitää oppia uutta. Työelämässä työnantajien on osaltaan pidettävä huolta oppimisesta.
Johtajuudella on edelleen merkitystä, mutta sen sisältö on radikaalisti muuttunut. Hierarkia, sankarijohtajat ja suuren egon liiderit ovat menneisyyttä. Vertaisyhteiskunnassa tarvitsemme palvelevaa, mahdollisuuksia luovaa ja katalyyttistä johtajuutta – lipunkantajia, tien raivaajia, rohkaisijoita ja kulttuurilähettiläitä.
Mutta ennen kaikkea kaipaamme toimivia työyhteisöjä. Sellaisia, joissa erilaiset ihmiset tekevät työtä yhteisen hyvän eteen toisiaan arvostaen ja toisiltaan oppien.
Silmiin pisti myös futuristi Rohit Talwarin parin vuoden takainen haastattelu Kauppalehdessä. Futuristeille tyypilliseen tapaan käsiteltiin kaikenlaisia asioita.
Talwaria lainaten elämme avoimessa, läpinäkyvässä yhteiskunnassa, missä raha, ihmiset, ideat, yritykset ja riskit liikkuvat vapaasti. Ihmiskunnan haasteina hän näki ympäristön tilan, kestävän raaka-aineiden käytön, ilmastonmuutoksen, luonnon monimuotoisuuden, ruokavarannot, köyhyyden, terveysongelmat ja naisten aseman.
Hän halusi puhaltaa myös uusia ajatuksia koulutuksen järjestämiseen.
- Erityisesti Euroopassa on rohkeasti otettava uusia käytänteitä koulutukseen. Sen tulee olla koko iän jatkuvaa. Sen tulee tuottaa ihmisille taitoja, joiden avulla he pystyvät selviämään yhä kiihtyvästä muutoksesta, jossa nyt elämme. Perustaitojen lisäksi tämä tarkoittaa tietotekniikan osaamista, medialukutaitoa, epävarmuuden ja kompleksisuuden sietämistä, skenaarioajattelua, ongelmanratkaisua ja luovuutta.
Talwarin teksti on kuin Ajantiedolta. Aika lähelle menevät lisäksi samoja teemoja, jotka oma selvityksemme (Asiantuntijan tärkeimmät taidot 9.6.2016) toi esiin. Ne olivat kokonaisuuksien ymmärtäminen, vuorovaikutustaidot ja ratkaisukeskeisyys.
Innostumalla oppimisesta vähennämme osaltamme maailman yritysjohtajienkin huolia.