Yritystoiminnassa on kyse aina taloudesta
Tulevaisuuden talousosaaminen on liian tärkeä asia jätettäväksi ainoastaan talousammattilaisten hoidettavaksi.
Se kuuluu kaikille yrityksessä toimiville. Sen avulla varmistetaan järkevät päätökset, toiminnan jatkuvuus ja kannattavuus. Sitä tarvitaan riskien ja epävarmuuden hahmottamisessa.
Taloudenpidon perustaa on taseen, tuloslaskelman ja rahoituksen muodostaman kokonaisuuden ymmärtäminen. Mutta kuinka hyvin ja laajasti ne on oikeasti sisäistetty?
Liiketoimintaosaaminen on sitä, että hallitaan kokonaisuus, joka muodostuu yritystoiminnan eri osa-alueista ja niiden keskinäisistä vuorovaikutussuhteista. Vuorovaikutussuhteisiin liittyy aina myös taloudellinen näkökulma. Näin talousosaaminen on oleellinen ja erottamaton osa liiketoimintaosaamista.
Talousihmisten tulevaisuuden osaaminen
Talouden prosessien pitkään jatkunut automatisointi etenee edelleen. Kaikki automatisoitavissa oleva automatisoidaan jopa kiihtyvässä tahdissa. Perinteisten tietojärjestelmien ohelle tekevät tuloaan ohjelmistorobotit, tekoäly ja luonnolliseen kieleen perustuvat Big Data -sovellukset.
Myös osa asiantuntijatyöstä automatisoituu. ”Kävelevien lakikirjojen” sijaan tarvitaan laaja-alaista ymmärrystä, aktiivisuutta, ratkaisukeskeisyyttä ja rohkeutta. Tulevaisuuden talousosaajat ovat konsultteja, ongelmanratkaisijoita ja neuvonantajia. Heidän lisäarvonsa perustuu analyyttisyyden ja luovuuden yhdistämiseen liiketoiminnan kehittämisessä.
Laskenta-, verotus- ja lakiosaamisen lisäksi tarvitaan vankkoja työelämätaitoja. Niitä ovat vuorovaikutusosaaminen, itsensä ja muiden johtaminen, järkevien työtapojen ja ajanhallinnan taidot, projektiosaaminen ja konsultoivan työn menetelmät ja työkalut. Asioihin kannattaa ottaa aktiivinen ja ennakoiva ote. Tulee mennä ihmisten luo eli konkreettisesti jalkautua organisaatioon. Luonteva vuorovaikutustyyli on jämäkkä, arvostava ja ystävällinen.
Talousosaajilla on luontaisesti erityisasema yritysjohdon tukena. Heidän kannattaa ottaa itselleen vahva asema organisaatiossa. Se on tarjolla vaikka sitä ei automaattisesti tarjottimella eteen tuoda.
Kuuma vinkki talousosaajille on nostaa omat työelämätaidot jo ennestään vahvan asiaosaamisen rinnalle. Hyvä rooli on myös kasvattaa talouden ja yritystoiminnan yhteispelin ymmärrystä koko organisaatiossa.
Horisontissa näen talousosaajia, jotka ymmärtävät liiketoiminnan kokonaisuutta ja ovat ratkaisukeskeisiä, konsultoivia, vakuuttavia sekä pidettyjä.
Muun henkilöstön talousosaaminen
Yrityksen talouden lainalaisuudet on ymmärrettävä koko organisaatiossa.
Otetaan esimerkiksi myynnin kasvattaminen. Mitä se vaikuttaa kustannuksiin? Paraneeko kate tai kateprosentti? Paljonko kasvu sitoo rahaa käyttöpääoman muodossa varastoon ja myyntisaataviin? Pitääkö investoida uusiin tuotteisiin, koneisiin ja laitteisiin? Riittävätkö rahat? Mistä uutta rahaa saadaan? Kuinka luotettavia suunnitelmat ovat? Yksi asia generoi joukon yritystoiminnan ydinkysymyksiä.
Yritysjohdon pitää nämä kysymykset hallita. Jos ei hallitse pitää oppia. Ongelma on joskus se, että tietämättömyyttä ei kehdata tunnustaa. Kaikkein fiksuimmat ihmiset tosin eivät koskaan ujostele kysyä yksinkertaisia kysymyksiä.
Jokaisen on yrityksessä tunnettava oma perustehtävänsä ja se, miten tämä liittyy muuhun toimintaan. Tällöin on kyse aina myös rahasta. Mitä arvoa oma työ tuottaa ja mitä se yritykselle maksaa. Miksi oma työpaikka on olemassa? Tieto ei lisää tuskaa vaan antaa ymmärrystä toimia entistä fiksummin kokonaisuuden hyväksi.