Taloustieteen nobelisti Thaler – vinkkejä
Kiitos jälleen Kimmo Pietiläiselle tärkeän kirjan kääntämisestä. Richard H. Thalerin Väärin käyttäytyminen – käyttäytymistaloustieteen synty (Terra Cognita 2015) oli loistava lukukokemus. Nyt puolitoista vuotta kirjan lukemisen jälkeen Thaler palkittiin taloustieteiden Nobel-palkinnolla. Hyvään osoitteeseen meni.
Kirjan lopussa (s. 375 – 377) on muutama oppimiseen ja johtamiseen liittyvä vinkki, joita tässä siteeraan.
Ihmisten maailma
”Kaikkien ulottuen taloustieteilijöistä byrokraatteihin, opettajiin ja yritysjohtajiin on aika huomata, että elämme ihmisten maailmassa ja että heidän on omaksuttava työssään ja elämässään sama aineistovetoinen lähestymistapa, joita tiedemiehet käyttävät.”
Vakiintunut väärä viisaus
”Ensimmäinen askel vakiintuneen viisauden kumoamiseksi, kun vakiintunut viisaus on väärin, on katsella ympärillään olevaa maailmaa. Näe maailma sellaisena kuin se on, ei sellaisena kuin muut toivovat sen olevan.”
Oppiminen
”Useimmilla organisaatioilla on kiireellinen tarve oppia oppimaan ja sen jälkeen sitoutua tähän oppimiseen kerätäkseen tietoja ajan mittaan.”
Puhu ääneen
”Puhu ääneen. Monet organisaatioiden virheet olisi voinut helposti välttää, jos joku olisi ollut valmis kertomaan pomolle, että jokin oli menossa väärään suuntaan.”
Hyvä johtaminen
”Hyvien johtajien on luotava ympäristöjä, joissa työntekijät tuntevat, että todisteisiin perustuvien päätösten tekeminen palkitaan aina tuloksista riippumatta. Ideaalinen organisaatioympäristö kannustaa kaikkia havainnoimaan, keräämään aineistoa ja puhumaan ääneen. Tällaisia ympäristöjä luovat pomot riskeeraavat vain yhden asian: muutaman kolhun egoonsa. Se on pieni hinta kasvavasta ideavirrasta ja pienentyneistä katastrofien riskeistä.”
Eipä tässä nobelistin ajatuksiin mitään lisättävää patsi, että Toimitusjohtajan oppiminen -haku antaa edelleen vain neljä Google-osumaa.
Juha Koskinen
050 3424206