Talouden robotiikka – aamiaistilaisuus Ajantiedolla 17.2.
Efima Oy:n toimitusjohtaja Tero Salminen johdatteli meidät hype-pilven reunalta maan pinnalle. Saimme lyhyessä ajassa ilman yhtään diaa rautaisannoksen tietoa siitä, mistä otsikon teemassa oikeasti on kyse. Kysymyksiä ja keskustelua oli runsaasti.
Teron siteeraaman globaalin tutkimuksen mukaan tietotyön automatisoinnin säästöpotentiaali on 5 000 miljardia dollaria vuodessa (Suomen BKT on luokkaa 200).
Talouden robotiikassa on kyse tietotyön automaatiosta. Se on jatkumoa vuosikymmenten takaa alkaneelle taloushallinnon sähköistämiselle, paperittomuudelle, automaatiolle sekä edelleen SaaS- ja pilvipalveluille.
Peruskäsitteet ovat RPA (robotics process automation) ja keinoäly.
RPA tyhmää mutta hyödyllistä
RPA ei ole IT-kysymys vaan oman toiminnan järkevöittämisen asia. Tarvittava teknologia on jo olemassa ja valikoimaa löytyy ainakin kymmeneltä toimittajalta. Ohjelmistolisenssien hinnat liikkuvat muutamissa tuhansissa euroissa.
Ohjelmistorobotiikan yksi perusperiaate on ihmisen päätetyöskentelyn jäljittely käyttöliittymän avulla. Sitä voi ennen kaikkea hyödyntää toistuvien toimenpiteiden automatisoinnissa, massapäivityksissä ja järjestelmien välisessä integraatiossa.
Robotille opetetaan (nauhoitetaan) tarvittava tehtävä, jonka jälkeen työ käynnistyy ilman taukoja ja sairauspoissaoloja tarvittaessa 24 tuntia vuorokaudessa.
Käytännön esimerkkeinä Tero mainitsi toimittajatietojen tarkistamisen sekä ostolaskujen tiliöinnin.
Ennen automatisointia on aina (ja edelleen) kysyttävä, voiko asian olla myös tekemättä. Prosesseja pitää jatkuvasti analysoida ja yksinkertaistaa.
Hyvää tulosta syntyy, kun talouden asiaosaaja ja Excel / Visual Basic -osaaja kohtaavat. On syntymässä uusi Robotiikan pääkäyttäjä -ammattiryhmä (taidamme ainakin tästä tuottaa uuden koulutuksen).
RPA säästöpotentiaali taloushallinnossa on luokkaa 30% nykyisestä kustannustasosta.
RPA hyötyjä ovat mm.
- laadun paraneminen
- työtyytyväisyyden paraneminen
- uusien liiketoimintamallien mahdollistaminen
- asiakastyytyväisyyden parantaminen
- rutiineihin tarvittavan työajan dramaattinen väheneminen
RPA alkaa olla jo kovassa vauhdissa. Suomen TOP50 yrityksistä se tunnetaan jollain tasolla jo kaikissa.
Mitä isot edellä sitä pienet perässä.
Keinoäly viisasta, kallista ja vallankumouksellista
Keinoälyllä tarkoitetaan oppivia järjestelmiä – koneoppimista. Kyse on suuresta mullistuksesta, joka tulee ennen pitkää hävittämään suuren osan rutiinitöistä. Myös perinteinen asiantuntijatyö on kovan muutospaineen alla. Suurilla IT-yhtiöillä on jo olemassa omia Big dataa hyödyntäviä järjestelmiä esimerkkinä IBM:n Watson.
Tätä teemaa käsittelemme syvemmin tulevissa tilaisuuksissa.
RPA-mahdollisuuksissakin on jo tarpeeksi sulattelemista.