Rapautuuko sivistys koulu-uudistuksen pyörteissä, oli kolumnisti, lukion opettaja Arno Kotron loistavan esityksen aihe opetusalan valtakunnallisessa Educa -tapahtumassa viikonloppuna. Raikuvien loppuaplodien lisäksi hänet keskeytettiin useaan kertaan kättentaputuksin. Eikä ihme. Hän puhui tärkeää asiaa selkeästi.
Sivistys ja oppiminen
Kotron sanomasta löytyy selkeä analogia työelämään ja työelämän oppimiseen. Oikeastaan tarvitsee vain korvata hänen esityksensä sana sivistys sanalla osaaminen.
Ensimmäisessä diassa luki Suu kiinni! Dogmaattisesti ylhäältä johdetut järjestelmät eivät halua kuunnella virallisesta totuudesta poikkeavia käsityksiä, vaikka ne olisivat hyvin perusteltuja ja tieteelliseenkin näyttöön pohjautuvia. Päättäjien on vaikeaa muistaa, että kriitikon rooli on tärkeä ja asioita eteenpäin vievä.
Kotron teesit
Sulkuihin olen kirjannut vastaavan työelämää kuvaava sanan.
- Vallalla on kritiikitön digivouhotus – sivistyksen (oppimisen) sijaan välineestä tuli päämäärä ja muutoksesta itseisarvo. Digiloikka on yliastuttu.
- Palautetaan mieliin koulun (työyhteisön) ydintehtävä
- Muistetaan, että mikään ei korvaa elävää inhimillistä vuorovaikutusta
- Pidetään mielessä, että lapset ovat lapsia (ihmiset ovat ihmisiä)
- Puhutaan Suomea ja lakataan suoltamasta kökköä virastojargonia (bisnesjargonia)
- Pidetään työnteko kunniassa
- Uskalletaan olla kriittisiä ja sanoa, jos keisarilla ei ole vaatteita
- Ei suostuta jatkuvaan psykologisointiin vaan vaaditaan uudistuksille kunnon perusteet.
Hämäävä uuskieli
Harhauttava uuskieli sai Kotrolta kyytiä. Mitä tulee mieleen, kun sana oppiminen korvataan sanalla pänttääminen ja opettaminen sanoilla paasaaminen ja saarnaaminen? Ymmärrän hyvin pätevien suomalaisten opettajien tuntemukset kuullessaan tällaista puhetta oman ministeriönsä suunnalta.
Kotron sanoin osuva rinnastus olisi sanoa, että kirurgit sohivat työssään.
Työelämän tarkoitus
Kotroon törmäsin myös Opettaja-lehdessä 2/2017: ”Koulun tarkoitus on kasvattaa sivistyneitä, moraalisia ja tasapainoisia ihmisiä.” Varsin hyvin tuokin pätee työelämässä. Työelämän sivistys sisältää myös ammatti- ja työelämätaidot. Moraali tarkoittaa kestäviä eettisiä arvoja ja tasapainoisuus hyvinvointia työssä ja elämässä. Työelämässä meidän jokaisen tulee lisäksi tehdä oma panoksemme vähintään oman palkkamme ansaitsemiseksi.
Juha Koskinen
050 3424206