Muutosjohtaminen kuolee tällä vuosikymmenellä. Sen historia taitaa ulottua yhtä pitkälle kuin management-sanan. Juuret ulottuvat 60-luvulle työpaikkojen menetykseen ja organisaatiomuutoksiin liittyneisiin ihmisten surun ja murheen tutkimuksiin. Muutosvastarinta -sanana kertonee yhä tuosta ajasta.
Muutosjohtaminen on aina vaan muodissa. Googlessa siitä on ainakin 20 suomalaista mainosta.
Osumia löytyy 43 000 ja englanninkielisiä 30 miljoonaa. Käytännössä muutosprosessit monesti epäonnistuvat.
Manhattan katoaa
David Copperfield hävitti taannoin yleisön silmien edessä Manhattanin. Aluksi sitä katsottiin vastarannalta, sitten näkymä peitettiin esiripulla. Ääntä, savua, erikoisefektejä, taikuri lausui jotain ja esirippu avattiin. Manhattan oli hävinnyt. Hämmästys oli suuri.
Tempun juju oli pyörivä katsomo, joka esiripun laskemisen jälkeen alkoi kääntyä. Kuitenkin niin hitaasti, että ihmiset eivät sitä huomanneet. Olisiko tässä jokin vinkki onnistuneen muutoksen toteuttamiselle?
Ainakin se, että kaikkien on oltava mukana ja asioiden on tapahduttava niin luonnollisella tavalla, että
sitä ei edes huomaa.
Perinteiset muutosjohtamisen paradigmat edustavat mennyttä maailmaa eivätkä enää nykyisyydessä päde.
Björn Wahlroos -ratkaisu
Ennen omaani on pakko esitellä Wahlroosin muutosjohtajan 10 käskyä (26.11.2015): älkää käykö johtamisen seminaareissa, oma persoona likoon, toiminta on ainoa millä on väliä, tunne toimialasi, osaa omat hommat, ole itse hyvä esimerkki, jos epäilet toimi heti, hanki parhaat mahdolliset ihmiset, tee päätöksiä ja älä koskaan lue johtamisen kirjoja.
Pitää myöntää olevani suuresta osasta samaa mieltä. Hänen lähestymistapansa on hyvin johtajakeskeinen ja siinä piilee myös heikkous.
Muutosjohtamisen ongelmat
Perinteinen muutosjohtaminen näkee asiat subjekti-predikaatti-objekti -logiikalla. On toimijoita, jotka kohdentavat muutostoimenpiteensä johonkin.
Kotterin vuodelta 1995 peräisin olevassa kahdeksan askelen muutosjohtamismallissa henkilöstö tulee mukaan kohdassa 5. Yksinkertaistettuna logiikka on
muutosjohtaminen = muutosvisio + muutosvastarinta + jalkautus + viestintä
Maailma on kääntynyt vaakatasoon. Perinteinen ylhäältä alas johtaminen ei enää toimi. Johto ei välttämättä edes tiedä, mihin suuntaan kannattaa edetä. Ihmiset arjessa tietävät paremmin. Kysymys kuuluu, miten tämä käytännössä hyödynnetään?
Onnistunut muutos
Yhdessä oppiminen on muutoksen moottori ja suuntaaja. Oppiminen on siis muutosta suurempi asia.
Silmät kiinni ei tarvitse kulkea. Tarvitaan monia silmäpareja sekä kaikkia muitakin aisteja järkevien suuntien löytämiseen. Muutos tarvitsee runsaasti erilaisia oppaita, joista jokaisella on jotain hyödyllistä annettavaa oikean polun löytämisessä ja luomisessa. Tämä on muutoksen uusi paradigma.
Juha Koskinen
050 3424206
PS. Kuva liittyy muutokseen ainakin kolmella tavalla. Asiat näkee laajemmin, kun niihin ottaa etäisyyttä. Avarassa maastossa näkee pitkälle. Etumaastoa kannattaa tarkkailla, mutta koskaan ei tiedä, mitä harjanteen takana on.