Muutos, oppiminen ja rohkeus – Roslingista Emersoniin
Muutos
”Et voi käyttää mediaa, jos haluat ymmärtää maailmaa” paukautti maineikas ruotsalainen väestötieteilijä Hans Rosling toimittajalle haastattelussa. Toimittaja oli sillä hetkellä niin sanotusti ihan pihalla. Mitä sitten tarvitaan? Rosling jatkoi ”Kouluta itseäsi, ymmärrä faktat ja seuraa niitä”. Tärkeät asiat maailmassa tapahtuvat niin hitaasti, että ne eivät ylitä uutiskynnystä. Median antamasta kuvasta poiketen meillä menee huimasti paremmin kuin koskaan ihmiskunnan historian aikana.
Tärkeät muutokset ovat hitaita. Yksi sellainen liittyy työelämään. Aloitellessani omaani 80-luvun alussa tavattiin johtajia vielä teititellä. Se tosin on vain pintaa, jonka takaa löytyi syvempi periaate. Ajattelu ja tekeminen oli eriytetty toisistaan. Viime vuosikymmeninä olemme rakentaneet vuorovaikutusta organisaatioihin. Hierarkiat on käännetty nurin, mutta jotenkin ne ovat olleet edelleen olemassa. Sankarijohtajien nostaminen korokkeelle kielii tästä.
Hierarkiaa on tavattu kuvata kolmiolla. Nyt olemme pilvessä. En tarkoita pilvipalveluita, vaikka digitalisaatio pitkälti muutoksen takaa – koulutustason nousun lisäksi – löytyy. Elämme vertaisyhteiskunnassa. Perinteiset auktoriteetit ovat menettäneet asemansa. Maailmalla voimakkaimmin kasvavat liiketoiminnat perustuvat vertaistalouteen.
Oppiminen2
Kun jää paikalleen, on vain ulkona. Oppiminen2 auttaa meitä itse päättämään, missä haluamme olla.
Oppiminen on elinikäistä. Se tekee meille hyvää ja aivotkin pysyvät kunnossa. Oppiminen kattaa koko elämän. Työssä meidän on ammattitaidon lisäksi pidettävä huolta kyvystämme toimia osana työyhteisöä. Oppiminen on sekä henkilökohtainen että yhteinen asia. Työyhteisöjen on hallittava asiansa ja kyettävä toimimaan rakentavasti yhdessä.
Perinteisesti oppimisen on ajateltu olevan osa muutosta. Asiat kääntyvät kuitenkin toisin päin: Muutos on osa oppimista. Se syntyy oppimisen sivutuotteena.
Me Ajantiedolla teemme työtä innostavan oppimisen ja onnistuneiden muutosten puolesta. Rohkeus liittyy molempiin
Rohkeus
Mitä on rohkeus? Tyhmyyttä? Mount Everestille kiipeämistä?
Rohkeus on arjen rajojen rikkomista.
Terveen ihmismielen huone -vertauksessa teemme päätöksiä uusista ja loppuvista asioista, vakautta ja luovuutta edistävistä asioista. Ilma pysyy raikkaana, kun kaikki neljä ikkunaa ovat auki. Rohkeus on totutulta polulta poikkeamista. Askel voi aluksi olla epävarma. Pelkäämme eksyvämme. Pelkäämme virheitä. Meihin vaikuttaa ryhmäpaine. Mietimme mitä muut sanovat.
Useimmiten elämä kuitenkin kantaa ja eniten vanhana harmittavat tekemättömät päätökset.
Ajantiedolla opimme myös toisiltamme. Asian on kiteyttänyt 1800-luvun kuuluisa ajattelija Ralph Waldo Emersonin ajatukseen. ”Tiedätkö, mikä on todellisen oppineen salaisuus? Jokaisessa ihmisessä on jotain opittavaa minulle, ja siinä minä olen hänen oppilaansa.”
Juha Koskinen
Ajantiedon innostavan oppimisen ilta 9.12.2016