Siteeraan presidentti Sauli Niinistön puhetta Kansainvälisen tyttöjen päivän kunniaksi Helsingin yliopiston juhlasalissa 11.10.2016. Korvaan sanan tyttö sanalla työntekijä ja sovellan muutenkin (muutetut sanat kursiivilla):
”Koulutetut työntekijät eivät opi ainoastaan selviämään työssään vaan myös vaikuttamaan oman työyhteisön menestymiseen. Heistä kasvaa aktiivisia osaajia, jotka pelastavat työyhteisönsä köyhyydeltä. Tämä puolestaan voimaannuttaa heidän koko yhteisöä viemään kehitystä eteenpäin”,
”Suomalaisen työelämän perusperiaate on, että jokaisella työntekijällä on työyhteisössään oikeus korkealaatuiseen opetukseen. Se ei ole ainoastaan oikein vaan myös taloudellisesti järkevää. Pienen kansan etu on, että jokaisella yksilöllä ja yhteisöllä on mahdollisuus kehittyä täysiarvoisesti. Se on onnistumisen salaisuus maassa kuin maassa”.
Presidentti Niinistö korosti puheessaan, että jokaisen työyhteisön velvollisuus on taata kaikille työntekijöille mahdollisuus oppia.
Viimeisessä lauseessa korvasin sanan maa sanalla työyhteisö ja lapsi sanalla työntekijä. Toivon, että yhä useammat politiikan, yritysten ja julkisyhteisöjen päättäjät tämän lauseen merkityksen oivaltavat.
Työelämän oppiminen tuottaa tuloksia
Kaikkein kauneimmin Suomessa oppimisesta puhutaan perusopetuksen yhteydessä. Korostetaan oppilaiden yhtäläistä oikeutta kehittyä ja kasvaa oppijana ja ihmisenä. Onnistua oppimisessa.
Työelämän oppimisen suuri kuva on kadoksissa tai ainakin vääristynyt. Sen merkittävyyden ymmärrys on ollut jo vuosia hakoteillä. Ilman oppimista taannumme joka vuosi. On asiantuntija-ammatteja, joissa kahden-kolmen vuoden poissaolo tarkoittaa peruuttamatonta kelkasta tipahtamista.
Rakentamalla maailman paras varhaiskasvatus, näemme tulokset 25 vuoden päästä. Maailman parhaan peruskoulun vaikutukset näkyvät 15 vuoden ja korkeakouluopetuksen vaikutukset kymmenen vuoden viiveellä.
Satsaamalla kunnolla työssä oppimiseen ja hyödyntämällä oppimista työyhteisöjen kehittämisen moottorina ja kilpailutekijänä, näemme tulokset nopeasti. Lisäksi oppiminen vaikuttaa suoraan työyhteisön.
Työelämän oppiminen on kilpailuetu
Pelkillä tutkinnoilla ei pitkälle pötki. Ne antavat perusedellytykset toimia työssä. Mikä tahansa opittu unohtuu harjoituksen puutteessa nopeasti. Työelämän oppiminen alkaa siitä, mihin tutkinnot loppuvat.
Netissä surffailu tai opetusvideoiden katselu voi olla tyhjää parempi, mutta edustaa vaikuttavuudeltaan vain pientä hitusta.
Hyödylliseen oppimiseen liittyvät oppimaan oppimisen taidot, vuorovaikutus, yhdessä tekeminen ja kokeilut. Tuloksellinen oppiminen edellyttää aikaa ja monipuolisia menetelmiä. Tärkeiden tietojen ja taitojen lisäksi oppimalla saa iloa ja energiaa työhönsä.
Juha Koskinen
050 3424206