Luovutaan turhasta – aamiaistilaisuuden antia 31.3. olivat hienot esimerkit kaikilta viideltätoista osallistujalta.
Opimme jälleen toisiltamme. Jokainen kertoi jonkun oman esimerkin. Kirjasin niitä muistiin. Osa oli hyvin konkreettisia, haluttaessa heti käyttöön otettavia. Toisen joukon muodostivat hieman periaatteellisemmat vinkit.
Mistä olen luopunut tai haluaisin luopua?
Tietotulvan vähentäminen
Tällä hetkellä datan ja informaation määrä maailmassa on räjähdysmäisessä kasvussa. Tieto rakentuu niiden päälle ja viisaus tiedon päälle. Suurin osa kaikesta aisteihisi tulevista asioista on hyödytöntä kohinaa. Ähky saattaa meitä jopa tyhmentää. Kymmenien tuhansien vuosien takainen metsästäjä-keräilijä oli todennäköisesti meitä viisaampi. Ainakin hän joutui hallitsemaan meitä lukuisamman määrän asioita pysyäkseen edes hengissä.
Tietotulvan vähentäminen tarkoitta, että harventaa kaikenlasta seuraamista. Sähköpostiti 1-2 kertaa päivässä, lehdet kerran viikossa, turhat TV-sarjat kokonaan pois.
Liiallinen tarkkuus
Professori Juha T. Hakalalta olen lainannut seuraavan ohjeen: Tee asiat aina niin huonosti kuin mahdollista. Päätä itse, milloin rima on kympin kohdalla, milloin kahdeksikko riittää tai jopa vitonen. Kirjanpitäjälle ei kannata suosittaa työn tekemistä sinne päin. Toisaalta ajan uhraaminen muutamien kymmenien senttien poikkeamille on niuhottamista, vaikka tunteen ymmärränkin.
Järkeä sähköpostin käyttöön
Sähköposti on oikein käytettynä hyvä väline. Se soveltuu erityisen hyvin lyhyiden ja selkeiden viestien lähettämiseen. Pelisääntöjen on kuitenkin oltava kohdallaan. Kuinka nopeasti viesteihin vastataan? Mitä viestitään sähköpostilla, milloin soitetaan tai tavataan? Kuinka pitkiä viestejä lähetetään?
PS. Yksi osallistuja sanoi luopuneensa näkyvästä sokerista. On muuten hyvä vinkki sekin.