Digitalisaatio ja viisaus
Digitalisaatio on viime vuosikymmenet edennyt vääjäämättömästi. Kehitys on ollut huimaa. Ensimmäisten tietokoneiden putkitekniikalla toteutettuna nykyisen älypuhelimen käyttö olisi mahdotonta jo pelkästään energiankulutuksen takia. Nopeasti laskettuna puhelin imaisisi sadan ydinvoimalaitoksen tuottaman sähkön.
Onko digitalisaatio lisännyt viisauttamme ihmisenä?
Näyttää siltä, että niin ei ole.
Epäilenpä jopa, että muinaisessa metsästäjä-keräilijä -yhteisössä yksittäinen ihminen tarvitsi nykyihmistä enemmän viisautta, jotta edes pysyi hengissä jatkaakseen sukuaan. Aivojen tilavuus on Neanderthalin ihmisen ajoista pienentynyt.
Digitalisaatio tyhmentää
Viime vuosien tutkimustulokset viittaavat siihen, että digivempaimet, älypuhelimet etunenässä, tyhmentävät meitä.
Viime lokakuun (6.10.2017) Wall Street Journalin laaja artikkeli ”How Smartphones Hijack Our Minds” esitteli useiden uusien tutkimusten tuloksia. Kokonaiskuva oli karu. Tässä joitain artikkelista poimittuja tuloksia: päättely ja suorituskykymme laskevat, verenpaine nousee, älykkyys tippuu, oppiminen vaikeutuu, abstrakti ajattelu heikkenee, luovuus ja ratkaisukyky heikkenevät, päättelykyky huononee, sosiaaliset taidot ja suhteet taantuvat, keskustelun syvyys ja tyydyttävyys laskevat, läheisyys ja empatiataidot heikkenevät.
Helsingin sanomien tuoreessa artikkelissa sosiaalisen median kehittäjät totesivat luoneensa hirviön, jota kukaan ei kykene hallitsemaan. Facebookilla työskennellyt Chamath Palihapitiya totesi: ”Uskon, että olemme luoneet työkalut, jotka repivät yhteiskuntaamme ylläpitävän sosiaalisen rakenteen kappaleiksi”. Samassa firmassa aikanaan tykkää-napin kehittänyt Justin Rosenstein totesi ”Kukaan ei pysty keskittymään. Ei edes hetkeksi”.
Digi-vieroitus
Mikä siis avuksi?
Ensi hätään voi pyrkiä digi-vieroitukseen. Elämään ilman riippuvuutta ja ahdistusta. Vempaimet äänettömälle, pois silmistä ja kiinni.
Seuraavaksi pohditaan sitä, miten digitalisaation eteneminen ja viisauden kasvu voivat tapahtua samaan aikaan.
Juha Koskinen