Koulutusseteli ei lisää tuottavuutta eikä edistä yritysten kilpailuetua vaan päinvastoin voi kasvattaa jo olemassa olevaa kohtaanto-ongelmaa.
22.9. 2021 Helsingin Sanomat | Mielipide |Lukijan mielipide
KESKUSTELUIHIN on jälleen nostettu verovapaan koulutussetelin käyttöönotto liikunta- ja kulttuurisetelin rinnalle. Työnantajan maksaman koulutussetelin avulla työntekijä saisi vapaasti valita, mitä opiskelee ja minkälaisia kursseja valitsee. Hallitus on luvannut selvittää koulutussetelin käyttöönottoa.
Työnantajat eivät tarvitse koulutusseteleitä eikä asiaan liittyviä uusia hallinnollisia kustannuksia. Vapaasti valittavissa oleva koulutus voi työntekijälle olla innostavaa ja sivistävää, mutta sillä ei välttämättä ole mitään tekemistä organisaation päämäärien ja tarpeiden kanssa.
Työnantajien ja työntekijöiden tulee miettiä yhdessä, minkälaista osaamista tarvitaan jatkossa ja miten pidetään huolta omasta sekä koko työyhteisön oppimiskyvystä.
Työnantajan kustantamien koulutusten verovähennysoikeudet laajenivat merkittävästi vuonna 2018 uuden tuloverolain pykälän 69 b myötä. Koulutuksen katsotaan nykyisin tapahtuvan työnantajan intressissä aina, kun työnantaja päättää kustantaa työntekijälle koulutuksen, myös tulevien työtehtävien kannalta. Aloite koulutuksesta voi tulla myös työntekijältä. Lisäksi työnantajien on mahdollista tehdä koulutusinvestoinneista laskennallinen verovähennys.
Työnantajan maksaman koulutussetelin sijaan ehdotan henkilökohtaiseen verotukseen vähennysoikeuksien laajentamista koulutusinvestointien kohdalla. Nyt vähennysoikeudet koskevat ainoastaan koulutusta, joka koskee nykyistä työtehtävää.
Olen kahdenkymmenen vuoden ajan päätyökseni koulutusalan yrittäjänä pohtinut työelämän oppimistarpeita. Ehdotettu koulutusseteli ei lisää tuottavuutta eikä edistä yritysten kilpailuetua vaan päinvastoin voi kasvattaa jo olemassa olevaa kohtaanto-ongelmaa. Kannattaisi puhua enemmän oppimisesta laaja-alaisesti kuin koulutuksista ja kursseista. Strateginen eli menestyksen kannalta relevantti oppiminen kuuluu johdon agendalle.
Jaana Koskinen
toimitusjohtaja, Ajantieto oy
#koulutusseteli
#strateginenoppiminen